Boeken Tuinwinkel Botanische Tuinen Utrecht

Rubriek menu: Nieuwe boeken - Bomen - Diversen - Groenten en kruiden - Hobbyboeken - Insecten - Kinderboeken - Kookboeken - Natuur algemeen - Plantensoorten - Tuinontwerpen/onderhoud - Paddenstoelen - Vogels - Zoogdieren - Buitenlandse boeken

334 Nederlandse titels die volgens de administratie op voorraad zijn (klik op het plaatje voor info).

Plantensoorten (43)

Kroonjuwelen van de Kaap, Fynbos en rooibos in Zuid-Afrika

geen plaatje   Deze prachtig geïllustreerde uitgave heeft als thema de unieke biodiversiteit van de plantengroei in Zuid-Afrika: zeer veel soorten (bijv. 94 soorten gladiolen), die vaak alleen daar voorkomen in een relatief klein leefgebied. De vegetatie in de Kaapprovincie is daarom niet alleen waardevol, maar ook uiterst kwetsbaar. De auteur wil verschillende kanten laten zien. De groei vanuit het koloniale verleden. De overdonderende schoonheid van planten en landschappen. Initiatieven, zoals de particulier opgezette 'Hantam botanische tuin'. De strijd tegen verder verval door de teelt van rooibos-thee. De belangrijke rol van met name de kleinere boeren: projecten voor biologische kweek met rehabilitatie van oorspronkelijke planten. De successen van kleine coöperaties. De negatieve rol van grote 'Fair Trade' kwekers. Geld dat vooral voor infrastructuur en mijnbouw beschikbaar is. Een land in ontwikkeling, waarin de spagaat tussen natuur en cultuur duidelijk wordt. Vooral in het begin veel plantennamen. Verfrissend is dat naast zorgen ook over waardevolle successen gesproken wordt. Belangrijk is om te laten zien dat natuurbescherming niet altijd een conflict met grondgebruikers betekent. Met register en foto's in kleur.

Fynbos: een kleurrijke struikvegetatie met ruim 600 soorten dophei, met ontelbare bolgewassen, restiovelden en natuurlijk de betoverende protea’s. Wie de Zuid-Afrikaanse Kaap bezoekt, verliest zijn hart aan deze unieke flora. Het fynbos is een van de meest soortenrijke begroeiingen ter wereld. Het herbergt 5000 plantensoorten die je nergens anders op aarde tegenkomt. De bloemenzeeën in de lente zijn adembenemend.

In Kroonjuwelen van de Kaap nemen journalist en fotograaf Liesbeth Sluiter en ecoloog Joop Schaminée deze bijzondere wereld onder de loep. Het boek is een eerbetoon aan de biologische rijkdom van het fynbos en gaat ook in op de boeiende geschiedenis van het gebied en zijn bewoners.

Na eeuwenlang nauw samenspel met de natuur kregen de oorspronkelijke bewoners te maken met kolonialisme, en later met apartheid. Recente ontwikkelingen, waaronder de grootschalige teelt van rooibosthee, zetten het kwetsbare gebied en haar oeroude bevolking sterk onder druk. Maar dankzij lokale initiatieven doen duurzaamheid en eerlijke handel geleidelijk hun intrede.

Kroonjuwelen van de Kaap is niet alleen een beeldende reportage over de natuur en het menselijk gebruik van het fynbos maar ook een gepassioneerd pleidooi voor behoud van verscheidenheid. Rijk geïllustreerd met schitterende kleurenfoto's. Een prachtig lees- en kijkboek voor iedereen met interesse in mens en natuur, flora, Zuid-Afrika, verre natuurreizen en Fair Trade.
Auteur: Liesbeth Sluiter Joop Schaminee

voorraad 4 ex

Prijs: van 29,95 voor 9,90