Boeken Tuinwinkel Botanische Tuinen Utrecht

Rubriek menu: Nieuwe boeken - Bomen - Diversen - Groenten en kruiden - Hobbyboeken - Insecten - Kinderboeken - Kookboeken - Natuur algemeen - Plantensoorten - Tuinontwerpen/onderhoud - Paddenstoelen - Vogels - Zoogdieren - Buitenlandse boeken

334 Nederlandse titels die volgens de administratie op voorraad zijn (klik op het plaatje voor info).

Plantensoorten (43)

Orchideeën in Noord-Nederland

geen plaatje   Door ontginning en ontwatering zijn veel orchideeën verdwenen, maar door een ander (natuur)beheer en klimaatverandering komen er op diverse plaatsen ook soorten terug of zelfs nieuwe soorten bij. Natuur- en orchideeënkenner Hans Dekker (1957) heeft voor Noord-Nederland (hier omschreven als: Groningen, Friesland, Drenthe, de noordelijke helft van de provincie Overijssel en Flevoland/Noordoostpolder) een inventarisatie gemaakt van alle 27 aanwezige soorten, zes verdwenen soorten, aangeplante soorten en een door hem op 28 juni 2015 op Schiermonnikoog ontdekte nieuwe soort voor Nederland: de purperrode orchis. Naast algemene informatie over orchideeën en de landschappen waarin ze voorkomen, zijn van elke soort prachtige kleurenfoto's van de plant en de biotoop opgenomen en een korte beschrijving en pictogrammen van de belangrijkste kenmerken, en informatie over de verspreiding en het leefgebied. Ook wet- en regelgeving, Natura 2000, en tips en gebiedssuggesties voor het zelf ontdekken van orchideeën komen aan de orde. Dat laatste zal echter nog niet meevallen, aangezien alle orchideeën en hun vindplaats beschermd zijn. Bevat enkele verwijzingen naar literatuur en organisaties voor meer informatie. Voor een breed publiek van natuur- en plantenliefhebbers..

Dat er in Noord-Nederland wilde orchideeën voorkomen is niet algemeen bekend. In dit boek beschrijft Hans Dekker alle hier voorkomende soorten én de landschappen waarin deze prachtplanten leven.

Het boek bevat tientallen foto’s van orchideeën, waardoor het herkennen in het veld makkelijker wordt. Bovendien zijn er veel foto’s opgenomen van Noord-Nederlandse natuurgebieden waarin orchideeën voorkomen. Ook is er aandacht voor soorten die helaas zijn uitgestorven, soorten zijn die aangeplant en zelfs voor orchideeënsoorten die een stukje over de grens groeien. Bescherming en beheer
krijgen eveneens de nodige aandacht. Om het u gemakkelijk te maken staan achter in het boek tips om er zelf op uit te gaan en heerlijk te genieten van onze orchideeënrijke natuur.

Hans Dekker (1957) werkt vanaf zijn achttiende in de wereld van natuur en landschap.
Hij heeft diverse publicaties over natuur op zijn naam staan. Op zoek naar wilde orchideeën reist hij door heel Europa, maar de orchideeën van Noord-Nederland hebben zijn grootste interesse.

Voorraad 1 ex

Prijs: 18,95